Bari Sardo. Tortolì

3 mei 2025 - Tortolì, Italië

Voor het eerst een echte camping aan het strand. Prachtige plek op een lege camping, wasjes gedraaid, gezwommen, in de zon geluierd, gedetectord, het leek wel vakantie. Slechts een enkel bierdopje/bliklipje en een zwaar versleten zilveren 5 lire munt gevonden. Na 3 dgn moest er proviand komen dus verkassen. Via een super (inkoop Canonnau wijn) naar Tortolì en een camping op 100 m van het strand. De canonnau wijn zou oa mede verantwoordelijk zijn voor de extreem grote groep 100plussers in deze streek. Slokje voor slokje proberen wij daar iets van mee te krijgen. Genetisch misschien haalbaar want moeders van Kammen is op 2 mei 98 jaar geworden. ‘s-ochtends zit ze om 09.30 u al klaar met gelakte nageltjes op visite en ons telefoontje te wachten. Daags erna lopend naar de stad, maar na 3-4 km afgeslagen naar een Nuraghe, S’Ortali ‘e su Monti. Een prachtig bewaarde Nuraghe, alleen de bovenkant was ingestort/- weggesloopt. We hadden mazzel want het was de opening van het monumenten-seizoen. Daarom liepen er middelbare scholieren die iets konden vertellen over de betekenissen van verschillende steenstapels. Daarnaast weer een tombe de giganti( grote familiegraven-vgl met de hunebedden), enkele Menphirs (zoals in Asterix en Obelisk) en een Domos de Janas. Dat laatste is een uitgehouwen grot in de rotsen en betekent letterlijk; huis van de Heks! Archeologisch onderzoek heeft echter aangetoond dat het ook begraafplaatsen zijn geweest. Bergen getrotseerd, rivieren doorwaad naar het dorpje Tortolì. Daar stonden enkele leerlingen van de basisschool uitleg te geven in een oude woning, dat een dorpsmuseum was geworden. Prachtig dat kids van 10 jaar in beter Engels dan menig ouder ons uitleg gaven over verschillende  gebruiks-voorwerpen. Het strandweer werd zaterdag 3 mei minder dus morgen maar weer verder.

1. Carla:
    Leuk om weer te lezen 😘
    Fijn dat het weer wat beter is en dat het nog steeds goed gaat met mama Kammen.
    Geniet er nog van.
  2. Geke.spinder:
    3 mei 2025
    Fijn dat jullie Mem even hebben gebeld!
    Zonder tunnels begreep ik!
    En we blijven langs de zijlijn genieten van jullie foto's en verhalen van t prachtige Italië!
  3. Sanna:
    3 mei 2025
    Nemen jullie die wijn waar 100 jaar mee wordt wel mee? Ben wel benieuwd haha!
  4. Geert Draaistra:
    4 mei 2025
    Wat denk je wat! Maar natuurlijk gaan we dat proberen, maar ja, kleinere camper hé🤪
  5. Piet Berkhout:
    4 mei 2025
    En die vele honderd jarigen en ouder, liepen die er nog een beetje knap bij?
  6. Geert Draaistra:
    4 mei 2025
    Je gaat die oudjes niet zo maar vragen naar hun leeftijd, maar de praatbankjes zitten behoorlijk vol en.. menigeen strompelde beter dan ik (zonder pcm).
  7. Jos:
    4 mei 2025
    Interessant die wijn...! Is er geen handige Italiaan in de buurt die een trekhaakje kan monteren! Die maar een fles of wat!!! Geniet van jullie nooie trip!
  8. Henk en Elly:
    6 mei 2025
    Graag ook een flesje waar je 100 mee kunt worden, of 2 want Henk wil dat ook halen! Mooie reisverhalen en foto's weer!