Vergi 10-05-‘26
Van Tartu binnendoor richting het noorden van Estland en dan kom je langs het Peipsi meer. Daarin ligt de grens met Rusland. Op plaatsen zo’n 60 km breed maar om de zoveel km een militaire post, met uitkijktorens, mil.voertuigen, tanks?! Wij rijden naar een nationaal park, het Lahema ravushpark. Daar mag je alleen op aangegeven plaatsen staan, dus daar overnachten we. Dichtbij een soort openluchtmuseum met diverse bos-bbq voor de tentkampeerder etc.
Eerst een boswandeling en we komen langs de erfgrens van de ene herenboer met die van zijn buur en komen uiteindelijk op de rand van de vroegere zee, 42 m boven nap en stonden we beneden 18 m boven nap. In het hoge deel liggen stenen - Hammy staat op de foto bij één van 4,3 m hg en 21.4 m in omtrek. Beneden lag een moerasbos met hele goede paden, alwaar we de wolf, de bruine beer(2), de lynx, en elanden tegen zouden kunnen komen. Eerst liepen we tegen een echte wolvenval aan. In een kring geplaatste palen met een klapdeur die alleen naar binnen open kon en in de binnenste cirkel werd dan een jong lam/big geplaatst die de wolven wel zou lokken. Estland heeft verrassend veel grote wilde dieren voor zo’n klein land. De aantallen schommelen per jaar, maar recente schattingen zijn ongeveer:
🐺 Wolven: ongeveer 200–300
🐻 Bruine beren: ongeveer 900–1.000
🫎 Elanden: ongeveer 10.000–12.000
Naast de wolvenval kwamen we wel afdrukken van elanden tegen en een krabboom van één van de twee beren die in dit bos leven. Daarna nog even gebbq met kleine bierworstjes. De biefstuk konden we helaas niet scoren.
Jolanda:10 mei 2026Mooi verhaal!
Piet Berkhout:10 mei 2026Is precies iets voor jullie. Avontuurlijk, mooi verhaal.